Former smuggler ship visiting Farsund

Den nederlandske seilskuten TX-51 ankom Farsund tidligere enn forventet onsdag ettermiddag, grunnet endrede værforhold.

Det synes prosjektleder for Kaperuka, Kjell Rune Nakkestad, var helt greit.

– De skulle egentlig ankomme på tirsdag, men på grunn av været valgte de å snu i Flekkefjord og kom hit i stedet. Det er veldig hyggelig, sier han til Lister24.

TX-51, som også besøkte Farsund i 2022, er en viktig del av årets Kaperuka-festival som starter neste uke. Mens ankomsten forrige gang ble feiret med stor festivitas og sang fra shantykoret, var mottakelsen i år mer dempet og improvisert på grunn av den tidligere ankomsten.

MANNSKAPET om bord består av betalende medseilere som byttes ut midtveis i festivalen. Dette gjør at to sett med mannskap får muligheten til å oppleve de mange aktivitetene i Farsund de kommende dagene.

Skuten, en to-mastet skonnert, vil ligge til kai ved Jansens plan fram til Kaperspillet avsluttes søndag 14. juli. TX-51 ble sjøsatt i Nederland den 1. desember 1939 og har en fascinerende historie som strekker seg tilbake til andre verdenskrig. Opprinnelig bygget som fiskefartøy, ble det også brukt som patruljefartøy av de tyske okkupantene under krigen før det igjen gikk tilbake til fiskerivirksomhet etter krigen.

PÅ 1970-TALLET ble skuten solgt og brukt til våpen- og narkotikasmugling mellom Libanon og Marokko. Etter arrestasjonen av smuglerne, ble skuten liggende ubrukt i en lengre periode før den ble tatt i bruk som offshorefartøy for dykkere ved oljerigger. Fra 1995 til 2005 gjennomgikk TX-51 en omfattende restaurering, og i 2016 ble den kjøpt av Michel van’t Zand, som nå har den i Scheveningen, Nederland.

TX-51, med sin rike historie og imponerende utseende, gir Kaperuka-festivalen en autentisk maritim atmosfære. Både innbyggere og besøkende i Farsund kan se frem til å oppleve denne historiske skuten og de mange spennende aktivitetene som festivalen byr på i de kommende dagene.

IMG_6683